Artros

25.05.2023

Allt fler får diagnosen artros idag och är det är en livslång ledsjukdom som stiger med ålder och orsakar smärta och nedsatt funktion. Besvären sitter oftast i knä-, höft, finger- och stortåns grundled.

Forskarna säger idag att artros inte endast är en brosk sjukdom som bryter ner brosket, utan även omfattar andra vävnader så som ligament, skelett, menisk, led hinnor och muskler.

En led består av ben som möts mot varandra och är omsluten av ligament, senor och ledvätska. Där ben möts mot varandra är ytorna täckta av brosk. Det tunna brosklagret finns där för att skydda benet från att inte skadas eller slitas. Ledvätskan håller brosket halt och gör så att friktionen minskar och fördelar belastningen. När leden belastas trycks ledvätskan ur brosket och när leden avlastas sugs ledvätskan in i brosket igen. På så sätt får brosket näring.

När brosket bryts ner blir glidytorna sämre och det skapar irritation och inflammation. Detta kan leda till stela och smärtsamma leder.

HUR BEHANDLAR MAN ARTROS?

  • Viktnedgång om så behövs
  • Fysisk träning (fysioterapeut/joint Academy)
  • Utbildning (Osteopat/läkare)
  • Smärtlindring (Läkare/osteopat)


FÖREBYGGA ARTROS

  • Hålla normalvikt
  • Motionera sina leder regelbunden 

Det är dock viktigt att tänka på att allt för intensiv träning (speciellt inledningsvis) kan ge ökade problem. Att vara aktiv inom vissa idrotter ökar risken för akut ledskada.

På senare år ställer sig forskarna frågan om orsaken till artros är rent mekanisk eller om det finns andra orsaker som leder till artros?

Skapa din hemsida gratis!